drie streken

In het kader van Leeuwarden 2018 en Sense of Place wordt ‘Drie Streken’ ontwikkeld om de komende vier jaar langs de wadden te reizen. Per lokatie zal een samenhang gezocht worden tussen het wad, de zon, de horizon met de uitgelichte windstreken, en het getij.

Een heliostaat is een instrument dat met behulp van een spiegel het zonlicht naar een bepaalt punt reflecteert. Helio=zon staat=statisch. Stilstaande zon. Waarschijnlijk uitgevonden door de Nederlander Willem Jacob ’s-Gravenzande, die het gebruikte om de zon te bestuderen.

De basis was in de 17e eeuw een uurwerk, tegenwoordig maakt men gebruik van computergestuurde motoren. Heliostaten worden veel toegepast bij zonnecentrales om energie op te wekken. De spiegels in dit project staan tot op 2 km afstand. Zeven stuks, waarbij de installatie in het centrum staat. Hiermee wordt het landschap een onderdeel van het totale werk.

windroos

De windroos is vooral bekend om zijn vier windstreken. Noord, Oost, Zuid, en West. Er zijn 32 windstreken die op de installatie allemaal benoemd worden. Zeven ervan worden belicht door de zon. De uitdrukking ‘van streek zijn’ komt uit de scheepvaart vandaan.

getij

De vorm en functie van de installatie is ontstaan door de wijdheid van het Waddenlandschap. Alles wat hier geplaatst wordt, valt in het niets bepalend. Juist op deze horizon is een object geplaatst die van vorm verandert door het getij. Vrijwel onzichtbaar vindt de verandering plaats, tweemaal per dag. Voor de bezoeker is de blik naar buitengericht als het eb is. Tijdens de vloed is de blik naar binnen gericht, naar het water.

over Marc van Vliet

Beeldend kunstenaar, theatermaker, vormgever. ’s-Hertogenbosch, 1961. Overschild, Groningen.

Autodidact in verschillende disciplines. Begonnen als vormgever. De afgelopen 17 jaar vooral bekend geworden door de locatievoorstellingen en installaties van theatergroep Tuig die zich kenmerken door de cross-over van beeld, beweging en geluid. De laatste jaren ligt de nadruk op landschappelijke installaties.

Realisatie: mei 2018

Locatie