Dijk van een Wijf

Dijk van een Wijf is een voorstel voor een  landart-project van Nienke Brokke.
Een liggend vrouwelijk naakt zonder abstracties. Voor iedereen herkenbaar en begrijpelijk.

Stel je een uitgestrekt landschap voor met daaruit oprijzend een wulps gevormde dijk, een liggend naakt, overdekt met gras. Het is een realistisch gemodelleerd beeld met de afmetingen +/- 100 meter lengte, bij plaatselijk heup en schouders 15 tot 20 meter hoog.
Moeder de vrouw, de Hollandse deerne, dikke billen, volle borsten, melk en echte boter, schapen en boterbloemen; in één adem mals en sappig!
In relatie met een zee-kering biedt ze zekerheid, veiligheid, zo onvoorwaardelijk als een Dijk van een Wijf hoort te zijn!

De dijk is een lichaam waarop we vertrouwen en steunen, waarachter we ons kunnen verschuilen voor de gevaren van de zee. De dijk als beschermvrouwe van Noord Friesland, waarachter de kraamkamer van de pootaardappel ligt en bouwgrond van tal van andere groenten.

Zo is het idee geboren om het begrip ‘dijklichaam’ letterlijk te nemen. Een lekker rond, wulps van vorm, groot liggend naakt. Kortom een ‘Dijk Van Een wijf’!

Een zacht welkom voor alle reizigers van Ameland die haar vanaf het veer kunnen zien liggen en haar daarna via de Grandyk steeds dichter naderen.

Over de kunstenaar

Het beeldend werk van Nienke Brokke heeft altijd context met een verhalend element. De studie theatervormgeving aan de Rietveldacademie heeft daar aan bijgedragen.
Zoals in het theater altijd een ‘gesamtkunstwerk’ is, werkt Nienke graag met meerdere kunstdisciplines die samen een geheel vormen. Door die verhalende kant ontwerpt Nienke Brokke naast lm en theater-decors ook onderwijsprojecten. Daarin kan ze goed inhoud met een kunstdiscipline verbinden.

Het landart-voorstel ‘Dijk van een Wijf’ was haar afstudeer-project op de Rietveld- academie in 1997 en we werken er hard aan om het in 2018 daadwerkelijk te realiseren.

Voor meer informatie: NienkeBrokke

Locatie