Zaterdag 2 oktober is het kunstwerk ‘ Broken Jug’ van Frank Stella geplaatst. Met het aandraaien van de bouten verankerden wethouders Harry Boon, Erik de Groot en Paul Schoute het kunstwerk in de Harlinger grond. Het aluminium kunstwerk is 12 meter hoog, 14 meter breed en 45 ton zwaar. Met de plaatsing van de Broken Jug is Harlingen een nieuwe landmark rijker.

Nauwkeurig werk door lokale bedrijven
In de nacht van vrijdag op zaterdag is het kunstwerk verplaatst vanaf zijn tijdelijke locatie naar de nieuwe plek op de kop van de langparkeerterreinen aan de Harlingerstraatweg. Dit vervoer bleek lastiger dan gedacht. Door de breedte en hoogte van het kunstwerk, moesten bij meerdere lantaarnpalen de armaturen (de kop van de lantaarnpaal) even 90 graden gedraaid worden. In de voorgaande weken zijn de drie funderingselementen van het kunstwerk op zijn plek gezet. Het zwaarste funderingselement is 38 ton en de beide ‘kleinere’ elementen wegen 24 ton per stuk. Hierdoor blijft het kunstwerk ook bij een superstorm trots overeind staan.

Zaterdagmorgen werd de ‘ Broken Jug’ met drie hijskranen van de speciale transportcombinatie naar zijn nieuwe plek getild. Het plaatsen van het kunstwerk op de funderingselementen was een nauwkeurig karwei. Er was namelijk maar een speling van maximaal 20 mm. Na het uitlijnen van de gaten in de poten van het kunstwerk en de gaten in de funderingselementen, draaiden de drie wethouders de eerste bouten in het kunstwerk. Alle werkzaamheden zijn door lokale ondernemers uitgevoerd. Van het inmeten door Adonin tot het hijsen door KTF, van de fundering door De Boer en De Groot tot het polijsten door VSMP. Ook Aannemersbedrijf A. Faber heeft ook meegeholpen aan het realiseren van de plaatsing.

Eilandgevoel begint in Harlingen
Voor gemeente Harlingen is de ‘Broken Jug’ niet alleen een prachtig kunstwerk voor de eigen inwoners, maar ook onderdeel van de verbeteringen voor eilandtoeristen. Naast het verbeteren van de parkeerterreinen en de route naar de veerboten, wil de gemeente de beleving van eilandtoeristen al in Harlingen laten starten.

Verlichting op basis van het getij
Het kunstwerk van Frank Stella is een heel bijzonder kunstwerk met veel mooie en ronde vormen. Daardoor is het een prachtig object om aan te lichten. Door Atelier LEK is een lichtplan gemaakt voor de kunstwerk. Het getij in de Waddenzee speelt hierin een grote rol. Bij eb wordt het beeld geel aangelicht (de zandbanken) en bij vloed wordt de verlichting langzaam blauw (de zandbanken zijn onder water).

Officiële opening op 2 november
Vanaf maandag 4 oktober tot ongeveer vrijdag 15 oktober wordt de bestrating aangebracht. Volg de voortgang via de webcam! Op dinsdag 2 november wordt het kunstwerk officieel geopend en in het licht gezet.

Frank Stella en zijn ‘ Broken Jug’
Frank Stella is een Amerikaanse kunstenaar die wereldwijd bekend is door zijn schilderijen, driedimensionale werken en metalen constructies. Hij heeft meerdere tentoonstellingen gehad in Museum of Modern Art en het Guggenheim in New York. Zijn kunstwerken worden op verschillende plaatsen ter wereld ten toon gesteld, zoals Toronto, Los Angeles, Singapore.

De ‘Broken Jug’ zou aanvankelijk naast een stadion in Miami worden geplaatst, maar het enthousiasme ontbrak daar. Na een poging om hem in het Franse stadje Cherbourg te plaatsen, dat uiteindelijk stuk liep op hoge kosten, zou het kunstwerk via Harlingen terug naar Amerika worden gestuurd. Door de inzet van Joop Mulder van Sense of Place en oud burgemeester Roel Sluiter, heeft het unieke kunstwerk nu een prachtige plek in Harlingen gekregen.

Tekst en foto’s: Gemeente Harlingen