Leven onder aan de dijk

Leven onder aan de dijk

Hoarizonbreed en himelheech is it libben yn Blije.

Dit najaar neemt Sense of Place, in samenwerking met terpdorp Blije, je mee langs de Waddenkust. Met Blije als podium laat ‘Leven onder aan de dijk’ van 10 tot en met 30 november zien hoe mens en zee al eeuwenlang aan elkaar gewaagd zijn. Aan de ene kant is de zee heer en meester, aan de andere kant bouwt de mens – met man en macht – aan een leven op gewonnen land. Hoe leefde men eeuwen geleden langs de prachtige maar onverbiddelijke Waddenkust? Wat kunnen de bewoners ons vertellen over het hedendaagse leven onder aan de dijk? En hoe ziet de toekomst er volgens de experts uit? Met een charmant programma biedt ‘Leven onder aan de dijk’ voor ieder wat wils en kom je meer te weten over dit prachtige stukje Fryslân. Een dijk van een project!

Blije expo route
Pak de fiets, doe de wandelschoenen aan en volg de ‘Blije expo route’. Van dorpskerk tot plaatselijk café, het hele dorp doet mee. Ontdek op iedere locatie een andere expositie. Allemaal vertellen ze een uniek verhaal over het leven onder aan de dijk.

 • We wolle ús klaai werom + bodemvondsten omgeving Blije
  St. Nicolaaskerk, Voorstraat 3, Blije
 • Gezichten van de Waddenzee
  Dorpscafé De Tap, Hoofdstraat 3, Blije
 • Bodemvondsten omgeving Blije + informatiepunt Sense of Place
  Kleine Lijn, Stationsweg 29, Blije
 • Maquettes van Alex van de Beld
  Schuur Griet Drost en Douwe van der Weij, Zwarteweg 11, Blije
 • Culturele landschapsontwikkeling door Bruno Doedens en Landaanwinning door Harry Feenstra
  Schuur familie Broersma, Farebuorren 31, Blije
 • De projecten van Sense of Place met preview Bildstars & Eigenheimers
  Schuur familie Andringa, De Hoarnen 4, Holwerd

Op 24 (13.00-17.00 uur) en 28 (13.00-14.30 uur) november rijdt de panorama- wagen van De SeedyksterToer door het dorp om je gratis van locatie naar locatie te rijden. Op 24 november kun je onder begeleiding van een lokale gids de route verkennen en staat Harry Feenstra bij zijn expositie over landaanwinning om je meer over het onderwerp te vertellen.

Klik hier voor de meest recente routekaart.

Locatie: Blije
Te bezoeken: 10 t/m 30 november
Openingstijden: Iedere woensdag t/m zaterdag, 13.00-17.00 uur

Waddenkustforum: drie inspirerende meet-ups
Denk en praat mee met verschillende experts tijdens het Waddenkustforum met drie inspirerende meet-ups over het leven aan de Waddenkust.

 • De ontwikkeling van het landschap
  Duik in de wondere wereld van landschapsontwikkeling met landschapsarchitect Adriaan Geuze en Joop Mulder. Geuze heeft tal van prijzen gewonnen met zijn internationale ontwerpen en staat bekend om zijn uitgesproken mening over het volbouwen van het open landschap in Nederland. Less is more, vind je ook niet?
  Datum: 10 november
  Tijd: 14.00 – 16.30 uur
  Locatie: St. Nicolaaskerk, Voorstraat 3, Blije
 • De mens aan de kust
  Wat voor sociale en maatschappelijke impact heeft het leven onder aan de dijk op de inwoners? Welke relatie bestaat er tussen mens en kust? Samen met Jouke van Dijk (Waddenacademie), Sjak Papma (Vitale Waddenkust), Max van Gils (Waddengemeenten) en Tjitske Andringa (Dorpsbelang Blije) nemen we het leven langs de dijk onder de loep.
  Datum: 21 november
  Tijden: 19.00 – 21.30 uur
  Locatie: St. Nicolaaskerk, Voorstraat 3, Blije
  Aanmelden: Meld je voor 20 november aan via aanmelden@sense-of-place.eu .
 • Klimaatverandering op het platteland
  Tijdens deze meet-up verdiepen we ons in de gevolgen van klimaatverandering op boerenbedrijven en de landelijke omgeving. Lokale boeren en experts als Titian Oterdoom (Programma naar een Rijke Waddenzee) en Tineke de Vries (LTO Noord en Potato Valley) praten je bij over actuele thema’s.
  Datum: 28 november
  Tijden: 15.00 – 18.00 uur
  Locatie: St. Nicolaaskerk, Voorstraat 3, Blije
  Aanmelden: Meld je voor 27 november aan via aanmelden@sense-of-place.eu .

We wolle ús klaai werom
Steek jij liever de handen uit de mouwen? Tijdens ‘We wolle ús klaai werom’ brengt een heuse optocht met paard en wagen, muziek en kruiwagens de klei werom naar Blije. Trek de laarzen aan en draag jouw steentje bij aan de fundering van de ‘Terp fan de Takomst’. In de avond laten we de laarzen staan en trekken we de dansschoenen aan. Het is tijd voor feest want hoarizonbreed en himelheech is it libben ûnder oan ‘e dyk! Kijk voor meer info hier

Locatie: Blije
Datum: 17 november

Leven onder aan de dijk wordt mede mogelijk gemaakt door: