Off Season Art Gardening

Off Season Art Gardening is een project van 32 maanden met als hoofddoel om kunstenaars uit Nederland, Zweden en Litouwen op het gebied van land art, landschapsarchitectuur en tuinontwerp te verbinden met publiek in stedelijke en landelijke gemeenschappen. Dit met het doel interculturele competentie te ontwikkelen en grootschalige site-specifieke landart-installaties te implementeren in de openbare ruimte in Zweden, Litouwen en Nederland. Het proces vraagt om participatie en co-creatie van de omgeving, en biedt een platform voor reflectie op de relatie van burgers met de lokale gemeenschap en het landschap.

Zes kunstenaars (twee uit ieder land) werken samen met de Universiteit van Skövde (Zweden) en lokale ondersteuningspartners aan de uitvoering van het project. Ze zullen transnationaal werken om een aantal landart-installaties te ontwikkelen in samenwerking met het lokale culturele publiek. Laatstgenoemde wordt uitgedaagd om zich bij de productie en totstandkoming van de installaties aan te sluiten via verschillende interactieve workshops en bijbehorende publieke en educatieve activiteiten.

Off Season Art Gardening op Oerol Terschelling 
De aftrap van het project vond plaats van 17 tot en met 21 juni 2019 op Oerol onder leiding van Alex van de Beld. Kunstenaars Vaidas Ramoška, Andrius Janulis, Cora Bosch-de Groot, Jack Visser, Ulrika Jansson & Jonas Liveröd (uit Zweden, Litouwen en Friesland) werkten op locatie aan een drijvende tuin voor de kust van West-Terschelling. Lees hier een blog over de resultaten.

Off Season Art Gardening in Mariestad 
Van 9 september tot en met 13 september verzorgden onze partners in de gemeente Mariestad een Artist Residence Programme (voor kunstenaars) en een Study Visit (voor culturele ondersteuningspartners). De kunstenaars gingen aldaar onder meer aan de slag met de bekende Zweedse tuinarchitect Simon Irvine.

Dit project is een samenwerking tussen de gemeente Mariestad, de Universiteit van Skövde, gemeente Ukmergė en Sense of Place en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het programma ‘Creatief Europa’.