Soundings

Het land achter de Waddenkust in Groningen is een gebied dat is ontstaan door het spel tussen mens en zee. In het kweldergebied spoelt iedere dag nieuwe klei aan en groeit het land. Tegelijkertijd veroverde de zee keer op keer het ingedijkte land weer terug. Zo ontstond het typische terpen- en wierdenlandschap. Dit is het gebied waar Nederland is ontstaan. Een gebied dat je iets wil vertellen. 

Met Soundings willen we je meenemen op ontdekkingsreis door het Groninger waddenlandschap. Door steeds weer nieuwe dijken te bouwen hebben boeren hier generaties lang  land veroverd op de zee. In de loop van honderden jaren is zo een uniek en uitgestrekt landschap ontstaan met een bijzondere, bijna letterlijke schoonheid. Een weids en leeg landschap waar je stil van wordt als je er midden in staat.

Om de unieke kenmerken en schoonheid van dit Groningse waddenlandschap te openbaren voor het publiek heeft Joop Mulder in 2020 drie gerenommeerde kunstenaars gevraagd een kunstproject te ontwikkelen: Robert Wilson, Theun Mosk en Andreas Hirsch. 

Binneninstallatie in het Groninger Museum

De reis begint midden in de stad, met een installatie in het Groninger Museum. Componist Andreas Hirsch is gefascineerd door de geluiden uit het Waddengebied. Hij heeft een onuitputtelijke bibliotheek aan geluiden van het land en het water. Hij maakte field recordings tijdens zijn omzwervingen door het Noord Nederlandse landschap. Zoals in de stad alles samenkomt, zo balt het geluid zich ook samen in de installatie die Hirsch samen met kunstenaars Robert Wilson en Theun Mosk maakt in het museum. Een overweldigende hoeveelheid samengeperst geluid omringt je als bezoeker. Hier geen geluiden van het land, maar de extreem uitvergrootte geluiden van het museumgebouw zelf. ‘men made sounds’. Als contrapunt is er een ruimte waarin alle geluid ontbreekt. Hier kom je opnieuw tot jezelf en ben je niet alleen klaar om je reis door het landschap te gaan volgen, maar kan je ook niet wachten! 

Buiteninstallatie in het landschap en fietsroute

De buiteninstallaties leggen een vergrootglas op het landschap en verrijken de beleving daarvan. Door semipermanente en tijdelijke kunstwerken te plaatsen in de omgeving creëren we plekken om stil te zijn en te luisteren naar de geluiden van het land. Het doel is niet het land verfraaien door elementen toe te voegen, maar ingrepen te doen die de waarneming veranderen en scherper maken. Zintuigen worden anders geprikkeld en je ziet, voelt en hoort de bijzondere details van het Waddengebied. Als je inzoomt ontdek je de rijkdom in een op het eerste gezicht ruige vlakte van wind, klei en water.  

Iedere installatie vergroot je waarneming en versterkt de geluiden uit het gebied door de andere sensaties weg te nemen. Wat hoor als je alleen op een stoel zit die tien meter hoog is? Hoe klinken je eigen voetstappen als de wind even niet om je oren raast? Welk geluid hoor je in het binnenste van de aarde? Hoe klinken de sterren? Soundings legt een vergrootglas op het landschap.  Waar met het blote oog niets te zien is dan zee, land en schapenkeutels, geeft Soundings een nieuwe beleving van de omgeving die je met andere ogen naar het landschap laat kijken, of beter gezegd, met andere oren naar het landschap laat luisteren. 

Ook buurtgenoten die de streek door en door kennen horen nu hoe het Groninger land borrelt, knispert en ruist.  

Realisatie: samen streven we naar een opening in mei 2023, ten tijden van de landelijke landschapstriënnale 

Soundings wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Beringer-Hazewinkel en Stichting De Versterking. Het project is in samenwerking met Groninger Landschap, landschapsbeheer Groningen, gemeente het Hogeland, Groninger Museum en Waterschap Noorderzijlvest.