Siem Akkerman Fotografie

Verhalenexpeditie Friesland

Over de dynamiek van het Wad en het leven langs de kust zijn de mooiste verhalen te vertellen. Die verhalen wil Sense of Place ophalen, uitvergroten en vieren. Dat doen we niet alleen met een reeks kunstwerken langs de gehele Waddenkust, maar ook met allerlei kleinere projecten: overkoepelende verhalenroutes, tijdelijke exposities, ontmoetingen en kleinschalige evenementen.

Van de hoogste terp tot het nieuwste gemaal 
‘Verhalenexpeditie Friesland’ is zo’n overkoepelende route langs de Friese waddenkust. De tweedelige route (west en oost) voert langs verschillende Sense of Place-projecten, maar ook andere bezienswaardigheden en weetjes komen aan bod. De route is zowel op de fiets als met de auto af te leggen. Van de hoogste terp tot het nieuwste gemaal en van slikwerker tot aardappelboer; ontdek al toerend de mooiste verhalen van het Wad.

De route
Klik op de kaart om de route te vergroten en kies een ‘point of interest’ om de tekst over het betreffende gebied te lezen. Door onderaan de tekst op ‘routebeschrijving’ te klikken, is het mogelijk om met Google Maps naar het geselecteerde punt te navigeren.

 

Ook is het mogelijk de volledige route te bekijken via Google Maps.

Praktische informatie
De route start aan de Grândyk 5 in Holwerd, waar op loopafstand verschillende projecten te bezichtigen zijn: Wachten op Hoog Water en één van de metershoge Bildtstars en Eigenheimers-portretten.

Vanuit Holwerd kan gekozen worden voor een route in westelijke richting of een route in oostelijke richting. De route naar het westen is 22 kilometer, zo’n anderhalf uur fietsen. Kies je ervoor in oostelijke richting op expeditie te gaan, dan ben je iets langer onderweg: ruim 30 kilometer.

Horecatips

Op of nabij deze verhalenroute zijn de volgende horecagelegenheden te vinden: 

 • Café Restaurant de Zwarte Haan
  Nieuwebildtdijk 428
  St. Jacobiparochie
  Open van dinsdag t/m zondag vanaf 12.00 uur
 • Cafe Het Graauwe Paard
  Monnikebildtdijk 1
  Oudebildtzijl
  Open: woensdag t/m zondag vanaf 16.00 uur
 • Herberg de Waard van Ternaard
  De Groedse 3
  Ternaard
  Open woensdag t/m maandag vanaf 12.00 uur
 • Eetcafe de Kalkman
  Dykstrjitte 2
  Wierum
  Open: dinsdag t/m zaterdag vanaf 11.00 uur, zondag vanaf 12.30 uur