We wolle ús klaai werom

Met het evenement ‘We wolle ús klaai werom’ wordt de aandacht op een vergeten geschiedenis gevestigd: ooit stonden er bijna duizend terpen in Friesland vol vruchtbare klaai. Deze werden gaandeweg afgegraven om armere gronden te verrijken. Waar is onze klei eigenlijk gebleven? Op 17 november willen de Blijers hun klei terugbrengen om een lang gekoesterde droom waar te maken. Om zo stukje bij beetje vorm te geven aan een buitendijkse ontmoetingsplaats: de ‘Terp fan de Takomst’.

Vanuit bezoekerscentrum Terp Hegebeintum vertrekt een optocht met paard en wagen, begeleid door muziek, met klei naar de dijk. Tijdens de optocht onthullen inwoners van Hegebeintum en Blije negen landmarks, die tezamen de ‘Route Van Historische Terp naar Terp van de Toekomst’ vormen en het verhaal vertellen van de dorpen en hun omgeving.

Zo’n historisch moment vraagt natuurlijk om een feest! Terug in Blije verwelkomt Brassband Wirdum de optocht met de Waddencompositie. Een stuk dat in samenwerking met Never Ending Orchestra speciaal voor Sense of Place gecomponeerd is. Na een feestmaaltijd van waddenstamppot is het tijd om te feesten met zanger Joop Obama. Trek de laarzen uit, de dansschoenen aan en dans de klaai van je schoenen!

Programma:
12.30 uur – Verzamelen bij bezoekerscentrum Terp Hegebeintum
13.00 uur – Burgemeester mr. Wil van den Berg (gemeente Ferwerderadiel) geeft het startsein voor de optocht
14.00 uur – Koffie met iets lekkers in dorpscafé De Tap
14.30 uur – Vervolg optocht naar de dijk
15.30 uur – Aankomst bij de dijk
16.00 uur – Optocht terug naar Blije
16.30 uur – Muziek en drankje in dorpscafé De Tap
17.30 uur – Waddenstamppot
20.30 uur – Feest met zanger Joop Obama

Aanmelden voor het eten van de waddenstamppot kan tot 15 november via aanmelden@sense-of-place.eu.

Locatie: Hegebeintum en Blije
Datum:
17 november

Dit event is onderdeel van Leven onder aan de dijk. Een charmant programma van Sense of Place, in samenwerking met Vereniging Dorpsbelang Blije e.o. en de inwoners van Blije.