Soundings:  een route van het Lauwersmeergebied langs de dijk (de kiek over diek route) naar het gebied bij het Uithuizemerwad.

Op bijzondere plekken langs de route staan hutjes, vergelijkbaar met vogelkijkhutten. Als men de hut betreedt kan men met een app de hut activeren. Je hoort dan de geluiden van het wad, de kwelders en het onzichtbare in het landschap. De “Soundmix” is per hut verschillend en is gemaakt door de geluidskunstenaar Andreas Hirsch uit Keulen, Duitsland. Hij verbleef diverse periodes van 2012 tot 2016 in residentie in het Waddengebied, zowel op de eilanden als langs de kust.

Theun Mosk, verantwoordelijk voor design en architectuur van de hutjes, werkt o.a. in Watermill, het instituut van Robert Wilson on Long Island in NY, als met jonge kunstenaars in NL. De hutjes worden voorzien van bijzondere kijkgaten waardoor men details van het landschap kan ontdekken. Die plekken en details van de bepaalde omgeving worden vastgesteld in samenwerking met Groninger Landschap, Noorderzijlvest,  Natuurmonumenten en andere kenners van het landschap.

In het openingsjaar 2023 is er in het Groninger Museum een tentoonstelling over de bouwstenen van de landschappen: zand, aarde, klei en slib, water en lucht, het niets en het heelal. De tentoonstelling wordt samengesteld door Robert Wilson. Hij gaat de elementen verbinden met de inbreng van de mens in het allesomvattend.Tevens heeft het  Groninger Museum de initiators uitgenodigd om het landschapswerk vanuit het museum te laten starten. We verbinden hiermee het museum met het noordelijk landschap. Hoe we dit precies gaan doen werken we samen met het museum verder uit.

Het project is in fases opgedeeld en dankzij de steun van Stichting Beringer Hazewinkel en Stichting De Versterking kunnen we dit jaar van start met o.a. het locatie onderzoek en het definitief ontwerp.

Soundings is een samenwerkingsproject van Sense of Place met landschapskunstenaar Theun Mosk, geluidskunstenaar Andreas Hirsch , internationaal gerenomeerd kunstenaar Robert Wilson en het Groninger Museum.