Bosk

Meer dan duizend bomen trekken door de straten van Leeuwarden

100 dagen lang ziet het hart van Leeuwarden groen. Van 7 mei tot en met 14 augustus 2022 lopen er namelijk meer dan 1000 grote en kleine bomen door de binnenstad. Het ‘wandelende’ bos geeft de bomen – en daarmee de natuur – een stem: hoe kijkt het bos naar de mensenwereld? De traag bewegende kunstinstallatie van Bosk vestigt de aandacht op de noodzaak om anders naar de relatie tussen mens en natuur te kijken. Om andere keuzes te maken in de vergroening van onze publieke ruimte, en in de wereld meer bomen aan te planten om zo de klimaatcrisis te helpen keren.

De pleinen zijn de open plekken in het bos, die worden opgeluisterd door culturele activiteiten die het verhaal van het wandelende bos versterken. Naast het opzetten van een cultureel, educatief en verdiepend programma is Bosk tevens aanjager van allerlei groene initiatieven in het centrum en de buitenwijken van Leeuwarden, en in de provincie Fryslân.

Samen met deelnemers, wijken, dorpen, verenigingen, ondernemers en organisaties streeft Bosk naar een groenere toekomst door het planten van heel veel bomen. Zo krijgen de bomen en de duizenden zaailingen van het wandelende bos na augustus 2022 allemaal een permanente plek in de gemeente Leeuwarden en de provincie Fryslân.

Dit autonome kunstwerk is geïnitieerd door wijlen Joop Mulder (Sense of Place) en bedacht door Bruno Doedens (SLeM) en een project van Arcadia.

Gaia

Sense of Place presenteert Gaia van Luke Jerram, in het 100-dagen durende programma van Arcadia

Het wereldberoemde werk Gaia komt dit jaar naar Fryslân. Dit rondreizende kunstwerk van de Britse kunstenaar Luke Jerram zal van mei tot augustus 2022 op zes locaties in de provincie te ontdekken en te bewonderen zijn. Zo zal de gigantische wereldbol te zien zijn in Franeker, Nes, Terschelling, Lemmer Oldeberkoop en Bolsward. Het werk wordt naar Fryslân gehaald op initiatief van Sense of Place en wordt ondergebracht in het programma van Arcadia, het vervolg op Leeuwarden-Fryslân 2018. 

Op de onderstaande locaties zal het beroemde kunstwerk van Luke Jerram te zien zijn:
Voor informatie over openingstijden en tickets klik dan op de link in de locatie.

  • 6 t/m 23 mei: Martinikerk in Franeker
  • 25 mei t/m 11 juni: Theaterkerk Nes in Nes (Friesland)
  • 16 t/m 19 juni: Oerol Terschelling
  • 25 juni t/m 16 juli: Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer
  • 22 t/m 24 juli: Open Stal, in Oldeberkoop
  • 28 juli t/m 13 augustus: Broerekerk in Bolsward (gratis te bezoeken)
    Openingstijden: Ma – Zo van 10.00 tot 18.00 uur  Op 5, 6, 12 t/m 14 augustus kun je terecht tot 23.00 uur!

“Een nieuw perspectief op onze plek op aarde”
Gaia is een rondreizend kunstwerk van de Britse kunstenaar Luke Jerram. Het kunstwerk was eerder te zien in wereldsteden als Londen, Rome, Parijs, Melbourne, Shanghai en Washington. Gaia heeft een diameter van zeven meter en beschikt over 120 dpi gedetailleerde NASA-beelden van het aardoppervlak. Het kunstwerk biedt de mogelijkheid om onze planeet op deze schaal te zien, zwevend in drie dimensies. Het werk biedt een nieuw perspectief op onze plek op aarde; een gevoel dat alle samenlevingen van de aarde met elkaar verbonden zijn en dat we een verantwoordelijkheid hebben jegens elkaar. Het laat ons nadenken over de vraag: hoe gaan we om met onze aarde en wat is onze relatie met de natuur. “Wanneer je de verbinding voelt met je omgeving en de natuur, draag je hier ook zorg voor”, verklaart Wendy Gooren van Sense of Place. “Dat is nu, meer dan ooit, van groot belang.” 

Luke Jerram
De multidisciplinaire praktijk van Luke Jerram omvat het creëren van sculpturen, installaties en live-kunstprojecten. Jerram woont in het VK maar werkt internationaal sinds 1997 en heeft een aantal buitengewone kunstprojecten gecreëerd die mensen over de hele wereld hebben enthousiast en geïnspireerd. Met meer dan 600 tentoonstellingen in 44 landen, heeft hij meer dan 25 jaar ervaring in het creëren van succesvolle kunstwerken.

Gaia wordt mede mogelijk gemaakt door Arcadia, Oerol Terschelling, Theaterkerk Nes, gemeente Noardeast Fryslân, Martinikerk Franeker, gemeente Waadhoeke, Campagnebureau BKB, gemeente Ooststellingwerf, Stichting Open Stal, Wetterskip Fryslân, Ir. D.F. Woudagemaal, gemeente De Fryske Marren en Cultuurhistorisch Centrum De Tiid.

Gaia is created in partnership with the Natural Environment Research Council (NERC), Bluedot and the UK Association for Science and Discovery Centres. With supporting partners Culture Liverpool and Liverpool Cathedral.

 

Moving Landscapes

Moving Landscapes is een reizende expositie bestaande uit zes landschapswerken die het perspectief van de toeschouwer manipuleren, raken en sturen. De werken nodigen uit tot een nieuwe ontdekkingsreis door het landschap en een frisse blik op de Wadden.

De bestaande installatie Camera Batavia van Arjen Boerstra is de spil en inspiratie van het project. Daaromheen is een groep kunstenaars, geen onbekenden van Oerol en Sense of Place, uitgenodigd om vijf nieuwe werken te creëren. Dit zijn geworden: ‘Level’ van Bouke Groen, ‘Tumbling in Time’ van Sofie Doeland, ‘Here We Are’ van Theun Mosk, ‘Draaiing’ van Hart van Veen en ‘Luw’ van Firma Kluit.

Moving Landscapes op Oerol Terschelling: 14 juni tot en met 23 juni 2019

Moving Landscapes op het Duitse waddeneiland Föhr:
29 juli tot en met 29 september in het kader van het 10-jarig jubileum van Museum Kunst der Westküste. Meer informatie en een handige kaart met de locaties van de werken is hier te vinden.

De exposities zijn vrij toegankelijk.

Moving Landscapes is gerealiseerd door Sense of Place, in co-productie met Oerol en het Museum Kunst der Westküste en Oerol.

Off Season Art Gardening

Off Season Art Gardening was een project van 32 maanden met als hoofddoel om kunstenaars uit Nederland, Zweden en Litouwen op het gebied van land art, landschapsarchitectuur en tuinontwerp te verbinden met publiek in stedelijke en landelijke gemeenschappen. Dit met het doel interculturele competentie te ontwikkelen en grootschalige site-specifieke landart-installaties te implementeren in de openbare ruimte in Zweden, Litouwen en Nederland. Het proces vroeg om participatie en co-creatie van de omgeving, en bood een platform voor reflectie op de relatie van burgers met de lokale gemeenschap en het landschap.

Zes kunstenaars (twee uit ieder land) werkten samen met de Universiteit van Skövde (Zweden) en lokale ondersteuningspartners aan de uitvoering van het project. Ze werkten transnationaal om een aantal landart-installaties te ontwikkelen in samenwerking met het lokale culturele publiek. Laatstgenoemde werd uitgedaagd om zich bij de productie en totstandkoming van de installaties aan te sluiten via verschillende interactieve workshops en bijbehorende publieke en educatieve activiteiten.

Off Season Art Gardening op Oerol Terschelling 
De aftrap van het project vond plaats van 17 tot en met 21 juni 2019 op Oerol onder leiding van Alex van de Beld. Kunstenaars Vaidas Ramoška, Andrius Janulis, Cora Bosch-de Groot, Jack Visser, Ulrika Jansson & Jonas Liveröd (uit Zweden, Litouwen en Friesland) werkten op locatie aan een drijvende tuin voor de kust van West-Terschelling. Lees hier een blog over de resultaten.

Off Season Art Gardening in Mariestad 
Van 9 september tot en met 13 september verzorgden onze partners in de gemeente Mariestad een Artist Residence Programme (voor kunstenaars) en een Study Visit (voor culturele ondersteuningspartners). De kunstenaars gingen aldaar onder meer aan de slag met de bekende Zweedse tuinarchitect Simon Irvine.

Off Season Art Gardening online gehost door partners in Litouwen
In april 2021 werd Off Season Art Gardening afgerond. Helaas was het door COVID-19 niet mogelijk om op locatie in Litouwen te werken. Daarom organiseerden onze partners daar een online week voor de kunstenaars. Het thema van de week was ‘Sound in nature’. Binnen dit thema werden er workshops gegeven en mochten de kunstenaars aan de slag met hun idee voor landart in Litouwen. Lees meer over de ervaring van de betrokken Nederlandse kunstenaars.

Dit project was een samenwerking tussen de gemeente Mariestad, de Universiteit van Skövde, gemeente Ukmergė en Sense of Place en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het programma ‘Creatief Europa’.

 

Panoramische maquette Dijk van een wijf

Een uitgestrekt landschap waar een wulps gevormde dijk uit oprijst. Een enorm, met gras overdekt liggend vrouwelijk naakt van zo’n honderd meter lang en tot twintig meter hoog. Een ‘Dijk van een Wijf’! Dit landart-project van Nienke Brokke op de dijk bij Holwerd vormt in de toekomst een zacht welkom voor alle reizigers van Ameland.

Er kan alvast kennis worden gemaakt met dit toekomstige project. Kunstenaar Nienke Brokke heeft een panoramische maquette ontworpen die het mogelijk maakt om door een omsloten gangetje omhoog te klimmen naar een kijkgat. Door dat gat kijkend ziet de bezoeker ‘Dijk van een Wijf’ groots liggen met in de verte de echte dijk van haar toekomstige locatie.

Locatie: Grândyk 5, Holwerd

Mogelijk gemaakt door het INTERREG-programma

 

 

 

 

 

Mogelijk gemaakt door het INTERREG-programma

Leven onder aan de dijk

Hoarizonbreed en himelheech is it libben yn Blije.

In het najaar van 2018 nam Sense of Place, in samenwerking met terpdorp Blije, je mee langs de Waddenkust. Met Blije als podium liet ‘Leven onder aan de dijk’ van 10 tot en met 30 november zien hoe mens en zee al eeuwenlang aan elkaar gewaagd zijn. Aan de ene kant is de zee heer en meester, aan de andere kant bouwt de mens – met man en macht – aan een leven op gewonnen land. Hoe leefde men eeuwen geleden langs de prachtige maar onverbiddelijke Waddenkust? Wat kunnen de bewoners ons vertellen over het hedendaagse leven onder aan de dijk? En hoe ziet de toekomst er volgens de experts uit? Met een charmant programma bood ‘Leven onder aan de dijk’ voor ieder wat wils en kwam je meer te weten over dit prachtige stukje Fryslân. Een dijk van een project!

Blije expo route

  • We wolle ús klaai werom + bodemvondsten omgeving Blije
    St. Nicolaaskerk, Voorstraat 3, Blije
  • Gezichten van de Waddenzee
    Dorpscafé De Tap, Hoofdstraat 3, Blije
  • Bodemvondsten omgeving Blije + informatiepunt Sense of Place
    Kleine Lijn, Stationsweg 29, Blije
  • Maquettes van Alex van de Beld
    Schuur Griet Drost en Douwe van der Weij, Zwarteweg 11, Blije
  • Culturele landschapsontwikkeling door Bruno Doedens en Landaanwinning door Harry Feenstra
    Schuur familie Broersma, Farebuorren 31, Blije
  • De projecten van Sense of Place met preview Bildstars & Eigenheimers
    Schuur familie Andringa, De Hoarnen 4, Holwerd

Locatie: Blije
Te bezoeken: geweest

Waddenkustforum: drie inspirerende meet-ups

  • De ontwikkeling van het landschap
    Duik in de wondere wereld van landschapsontwikkeling met landschapsarchitect Adriaan Geuze en Joop Mulder. Geuze heeft tal van prijzen gewonnen met zijn internationale ontwerpen en staat bekend om zijn uitgesproken mening over het volbouwen van het open landschap in Nederland. Less is more, vind je ook niet?
    Datum: geweest
    Tijd: geweest
    Locatie: St. Nicolaaskerk, Voorstraat 3, Blije
  • De mens aan de kust
    Wat voor sociale en maatschappelijke impact heeft het leven onder aan de dijk op de inwoners? Welke relatie bestaat er tussen mens en kust? Samen met Jouke van Dijk (Waddenacademie), Sjak Papma (Vitale Waddenkust), Max van Gils (Waddengemeenten) en Tjitske Andringa (Dorpsbelang Blije) nemen we het leven langs de dijk onder de loep.
    Datum: geweest
    Tijden: geweest
    Locatie: St. Nicolaaskerk, Voorstraat 3, Blije
  • Klimaatverandering op het platteland
    Tijdens deze meet-up verdiepen we ons in de gevolgen van klimaatverandering op boerenbedrijven en de landelijke omgeving. Lokale boeren en experts als Titian Oterdoom (Programma naar een Rijke Waddenzee) en Tineke de Vries (LTO Noord en Potato Valley) praten je bij over actuele thema’s.
    Datum: geweest
    Tijden: geweest
    Locatie: St. Nicolaaskerk, Voorstraat 3, Blije

We wolle ús klaai werom
Steek jij liever de handen uit de mouwen? Tijdens ‘We wolle ús klaai werom’ brengt een heuse optocht met paard en wagen, muziek en kruiwagens de klei werom naar Blije. Trek de laarzen aan en draag jouw steentje bij aan de fundering van de ‘Terp fan de Takomst’. In de avond laten we de laarzen staan en trekken we de dansschoenen aan. Het is tijd voor feest want hoarizonbreed en himelheech is it libben ûnder oan ‘e dyk! Kijk voor meer info hier

Locatie: Blije
Datum: geweest

link naar filmpje

Leven onder aan de dijk werd mede mogelijk gemaakt door:

 

Leven onder aan de dijk

Kerend Tij: Waterpanorama

In april 2018 trapte Sense of Place af met Kerend Tij, twee tentoonstellingen in Leeuwarden. In het Aegongebouw met Waterpanorama en in de Kanselarij met Waddenkelder.

In de binnentuin van het Aegongebouw was een opvallend kunstwerk gerealiseerd onder leiding van Sense of Place.  In het kunstwerk, Waterpanorama, werd de bezoeker omringd door het Waddengebied. Een opvallend rond bouwwerk, 3 meter hoog (op ongeveer de werkelijke hoogte van het wad), met een diameter van 20 meter is ontworpen door Alex van de Beld. Een architectonische installatie, waar het publiek doorheen kan lopen, maar ook in kan klimmen. Op het verhoogde podium sta je niet in een letterlijk landschap, maar in een abstracte weergave van eb en vloed en de voortdurende beweging van het gebied. Het eigenlijke panorama, geschilderd met Waddenklei, is van de kunstenaars Irem Kaneli en Stijn Smit. De soundscape is van Tristan Visser.

Waterpanorama is onderdeel van het programma: WaterConnecting

Open: geweest

Locatie: Binnentuin Aegongebouw, Zuidersingel 2, Leeuwarden

Kerend Tij: Waddenkelder

In april 2018 trapte Sense of Place af met Kerend Tij, twee tentoonstellingen in Leeuwarden. In het Aegongebouw met Waterpanorama en in de Kanselarij met Waddenkelder.

In de Waddenkelder kon je je laten verrassen door de dynamiek van het getij: met je blote voeten in het zand ervaar je de cyclus van eb en vloed samengebald in één minuut. Een ode aan de Waddenzee: slenken, zandbanken, wadden, stranden en duinen. Een dynamisch landschap, altijd in beweging. Uniek in de wereld en vanaf 2009 Unesco Werelderfgoed.
De Waddenzee is altijd door de mens beïnvloed. Places of Hope is een prachtig podium voor de innovatieve Sense of Place projecten. Deze maken het mogelijk de dynamiek van de Waddenzee en haar schoonheid en poëzie nog intenser te beleven. De projecten hebben respect voor cultuur en natuur en vertellen het verhaal van de locatie en het landschap. Ze geven de plek daarmee extra aantrekkingskracht en betekenis: a Sense of Place.
In de Waddenkelder raak je doordrongen van de kwetsbaarheid, de schoonheid en het unieke karakter van het altijd in beweging zijnde Waddenlandschap.

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door het Programma naar een Rijke Waddenzee, gemeente Leeuwarden en Leeuwarden-Fryslân 2018.

Over Bruno Doedens

Bruno Doedens (1959) studeerde aan de Academie van Bouwkunst te Amsterdam, specialisatie Landschapsarchitectuur. In 1990 wint hij de basisprijs Prix de Rome – Landschapsarchitectuur. In 1993 richt hij samen met Maike van Stiphout het bureau DS op dat de internationale prijsvraag voor twee parken op de Potzdamer Platz in Berlijn wint. Beiden zijn gerealiseerd. In 2005 gaat Doedens zelfstandig verder, sinds 2007 o.a. als initiator en artistiek leider van Slem. Bij al zijn projecten staat naast deskundigheid en ambacht de verbeelding centraal. De fascinatie om ‘het onmogelijke waar te maken’, oftewel ‘om van water wijn te maken’, én de aandacht voor de langere termijn en de sociale en culturele waarden, voeren de boventoon.
Voor meer informatie Bruno Doedens

Te bezoeken: geweest

Locatie: de Kanselarij, Leeuwarden

We wolle ús klaai werom

Met het evenement ‘We wolle ús klaai werom’ werd de aandacht op een vergeten geschiedenis gevestigd: ooit stonden er bijna duizend terpen in Friesland vol vruchtbare klaai. Deze werden gaandeweg afgegraven om armere gronden te verrijken. Waar is onze klei eigenlijk gebleven? Op 17 november willen de Blijers hun klei terugbrengen om een lang gekoesterde droom waar te maken. Om zo stukje bij beetje vorm te geven aan een buitendijkse ontmoetingsplaats: de ‘Terp fan de Takomst’.

Vanuit bezoekerscentrum Terp Hegebeintum vertrok een optocht met paard en wagen, begeleid door muziek, met klei naar de dijk. Tijdens de optocht onthulden inwoners van Hegebeintum en Blije negen landmarks, die tezamen de ‘Route Van Historische Terp naar Terp van de Toekomst’ vormen en het verhaal vertellen van de dorpen en hun omgeving.

Zo’n historisch moment vroeg natuurlijk om een feest! Terug in Blije werd de optocht door Brassband Wirdum verwelkomd met de Waddencompositie. Een stuk dat in samenwerking met Never Ending Orchestra speciaal voor Sense of Place gecomponeerd is. Na een feestmaaltijd van waddenstamppot was het tijd om te feesten met zanger Joop Obama.

Locatie: Hegebeintum en Blije
Datum:
geweest

Dit event was onderdeel van Leven onder aan de dijk. Een charmant programma van Sense of Place, in samenwerking met Vereniging Dorpsbelang Blije e.o. en de inwoners van Blije. Mede mogelijk gemaakt door LF2018 en het Waddenfonds

Link naar filmpje

Ode aan M.C. Escher op ’t Bildt

Kunstwerken in de graanvelden van ’t Bildt.
Zomer 2018: wuivende graanvelden in ’t Bildt, het kleilandschap langs de Friese Waddendijk. In het graan tekeningen van verschillende Bildtse kunstenaars. Wat een ervaring in dit akkerlandschap, doorsneden door de rechte lijnen van dijken, vaarten en sloten. Kunstenaar Henk Rusman, initiatiefnemer van dit project, woont al jarenlang in het Bildt. Hier maakt Rusman zijn monumentale beelden van staal en steen die het landschap weerspiegelen. Maar zomers kijkt de kunstenaar uit over het graan, het trekt aan hem en al die jaren droomt hij van kunst in dat graan. In 2017 was er een voorproefje, samen met de kunstenaar Marco Goldenbeld maakte hij een kunstwerk geïnspireerd op de onmogelijke kubus van Escher. Voor 2018 heeft Rusman meerdere kunstenaars uit ’t Bildt gevraagd ontwerpen te leveren voor kunst in het graan.

Over Henk Rusman, initiatiefnemer

Henk Rusman (1950) geboren in Hillegom, studeerde in Maastricht aan de Stadsacademie en de Jan van Eijck academie. Hij woont al tientallen jaren in ’t Bildt en won daar in 1993 de Bildtse Kultuurprijs. Hij is landelijk en internationaal bekend met zijn monumentale kunstwerken. Andere deelnemende kunstenaars: Bowe Roodbergen, ’t Bildt; Marco Goldenbeld, ’t Bildt; Rinus Roelofs, Hengelo; Hans Kuipers, Bunnik; Roland de Jong, Burgerburg; Ria Groenhof, Lemmer.

Te bezoeken:  geweest

Locatie: Tussen Oude Bildtzijl (Oude Bildtdijk nr. 14) en de Westhoek (Oude Bildtdijk nr 1018) en langs de Stadhoudersweg in Nij Altoenae.

film