Afgelopen week (februari 2020) reisde Joop Mulder op uitnodiging van Théâtre des Calanques af naar Marseille.

Het Théâtre des Calanques werd in 2007 opgericht door Serge Noyelle en Marion Coutris. Na 23 jaar lang het Théâtre du Chatillon in Parijs te hebben geleid trokken ze naar Marseille en lieten ze het Zuid Franse publiek kennis maken hun zeer visuele werk waarin een verbinding wordt gecreëerd tussen opera, dans en circus.  In 2017 kreeg hun Théâtre des Calanques een vaste plek, gelegen aan de rand van het nationale park Les Calanques in een gloednieuw houten theater gericht op de balans tussen cultuur en natuur. Geïnspireerd door Sense of Place en het Oerol festival alwaar ze verschillende voorstellingen creëerden.  Hier groeide hun liefde voor het theaterlandschap en willen ze nu graag via landschapsprojecten de verbinding maken tussen cultuur en natuur en het verhaal van hun landschap vertellen. Dit in het Parc national des Calanques en het Parc naturel régional des Alpilles.

Joop Mulder werd uitgenodigd om naar Marseille te komen om te adviseren en te helpen bij het opzetten van een pilot programma in deze parken met kunstenaars en studenten uit de regio en uit Nederland. Deze pilot gaat dit jaar plaatsvinden.

Mulder sprak o.a. met natuurbeheerders, bestuurders, directeuren toerisme en marketing en met de directie van de ‘Université Architecture’ in Marseille.

Sense of Place werkt nu een voorstel uit en reist hoogst waarschijnlijk eind maart voor een tweede bijeenkomst af naar Zuid Frankrijk.

“Ik wil met dit project een mooie verbinding leggen tussen het ambitieuse Marseille en Leeuwarden. Leeuwarden en Frankrijk hebben al een groeiende vriendschap en dit past mooi in die lijn.” aldus Mulder.