Theun Mosk en Tamar Blom hebben tijdens Oerol Festival 2022 respectievelijk de Joop Mulder Plak en Symbio Kunstprijs ontvangen. Mosk ontving de stimuleringsprijs ter waarde van €10.000, voor zijn nieuwe culturele onderneming Ruimtetijd. Tamar Blom zet met het ontwerp The Descent een positieve verandering in gang om de balans tussen mens en natuur te herstellen.

Joop Mulder Plak
Op 10 januari 2021 is Joop Mulder plotseling en veel te vroeg overleden. Zijn hart ging uit naar kansen voor jong talent op het gebied van landschaps- en locatietheater. Zijn overlijden maakt het extra belangrijk voor Oerol om Joop zijn visie te markeren en verder uit te dragen. Ruimtetijd deelt deze visie en kantelt het perspectief, een andere manier van kijken naar kunst, theater en de wereld om je heen. Virtueel, fysiek, tijdelijk en voor altijd in je gedachten.

De directie en het artistieke team van Oerol heeft ervoor gekozen om de Joop Mulder Plak aan Theun Mosk uit te reiken als een erkenning van het permanente pionieren van Theun op het snijvlak van landschap, locatie, theater en scenografie. De prijs is een aanmoediging om binnen Ruimtetijd de doelstellingen van talentontwikkeling verder vorm te geven.

Het grootschalige Soundings, welke vanaf 2024 in het Groninger landschap wordt gerealiseerd, heeft als voorbode het proefproject Listen to the land (Oerol 2022). Oerol fungeert hierbij als Lab voor Soundings

Voor Theun Mosk leek alles samen te vallen door de Plak. De dag voordat hij de Joop Mulder Plak ontving, kreeg hij van mede oprichter Balster van Duijn het verlossende woord dat Ruimtetijd permanent residentie gaat houden in een fort tussen Amsterdam en Haarlem, omringd door natuur. Een eigen eiland voor makers op het vaste land, een verbinding met Oerol en een belangrijke plek die ruimte en tijd biedt voor de ontwikkeling van nieuwe makers, locatietheater en nog veel meer.

Symbio Kunstprijs
Vanaf dit jaar organiseert Stichting Symbio samen met Oerol Festival een betekenisvolle jaarlijkse kunstprijs. Aankomende kunstenaars creëren met hun werk bewustwording rondom het belang van de eenheid van mens en natuur op aarde. Kunst als krachtige motivator om positieve verandering teweeg te brengen voor een duurzame planeet. De Symbio Kunstprijs is bedoeld voor jonge, talentvolle kunstenaars in Nederland die zich in hun werk bezighouden met de missie van de stichting: het in gang zetten van positieve verandering om de balans tussen mens en natuur te herstellen.

Bij The Descent wordt publiek in een zwarte kubus in de grond uitgenodigd zijn/haar/diens relatie met de natuur te bestendigen. Het ontwerp wordt volgend jaar gerealiseerd tijdens Oerol Festival 2023. Eervolle vermelding is er voor de andere twee finalisten Diana Al Halabi en Studio Four.