Na de aftrap van het internationale project ‘Off Season Art Gardening’ op Oerol Terschelling – afgelopen juni – is het volgende week de beurt aan Mariestad, Zweden om de deelnemende kunstenaars en ondersteuningspartners te ontvangen. Van 9 september tot en met 13 september verzorgt de organisatie aldaar een Artist Residence Programme (voor kunstenaars) en een Study Visit (voor cultuurprofessionals). Het doel is om Nederlandse, Zweedse en Litouwse kunstenaars die zich bezighouden met land art, landschapsarchitectuur en tuinontwerp in contact te brengen met lokale gemeenschappen in stedelijke en landelijke gebieden. Zowel de toeschouwers als de makers worden uitgenodigd te reflecteren op hun relatie met het landschap.

‘Artist in Residence Week’ Mariestad
In Mariestad worden de zes deelnemende kunstenaars – twee uit ieder land – wegwijs gemaakt in de omgeving middels een rondleiding, studiebezoeken en lezingen. Vervolgens gaan ze aan de slag met Simon Irvine, een erg bekende Zweedse tuinarchitect. Hij verzorgt een reeks workshops. Ook organiseert de Universiteit van Skövde verschillende activiteiten voor de kunstenaars.

Studiebezoek culturele ondersteuningspartners
Naast de activiteiten voor kunstenaars organiseert Mariestad een ‘studiebezoek’ voor culturele ondersteuningspartners die betrokken zijn bij het project Off Season Art Gardening. Sense of Place was afgelopen juni host en organisator voor het Zweedse en Litouwse bezoek op Oerol Terschelling en is nieuwsgierig naar de kennis en kunde die er op cultureel gebied in Mariestad te vinden is. De focus van het bezoek ligt op het uitwisselen van ideeën over de plaats van kunst in rurale gebieden, en manieren om op creatieve wijze met sociale en milieugerelateerde vraagstukken om te gaan. Vanuit Sense of Place is projectleider Wendy Gooren aanwezig.

Over het project
Off Season Art Gardening duurt in totaal 32 maanden en is een samenwerking tussen de gemeente Mariestad, de Universiteit van Skövde, gemeente Ukmergė en Sense of Place. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het programma ‘Creatief Europa’.

De aftrap van het project vond plaats van 17 tot en met 21 juni 2019 op Oerol onder leiding van Alex van de Beld. Kunstenaars Vaidas Ramoška, Andrius Janulis, Cora Bosch-de Groot, Jack Visser, Ulrika Jansson & Jonas Liveröd (uit Zweden, Litouwen en Friesland) werkten op locatie aan een drijvende tuin voor de kust van West-Terschelling. Lees hier een blog over de resultaten.