Natuurlijk is ook Sense of Place aanwezig bij het bruisende openingsweekend van Leeuwarden-Fryslân 2018! Op zaterdagavond 27 januari kan het publiek in ‘alle hoeken en gaten’ van de Leeuwarder Binnenstad kennis maken met het programma van dit bijzondere jaar.

De bijdrage van Sense of Place staat in het teken van klei. Twintig vrijwilligers uit het dorp Blije lopen tussen 19.00 en 21.00 uur met kruiwagens vol klei in een optocht door de stad. De klei staat symbool voor ons evenement “we wolle ús klaai werom” in augustus 2018 in Blije. Maar elke kruiwagen met klei vertelt ook iets over al die andere Sense of Place projecten die in 2018 de unieke geschiedenis en de prachtige natuur van het Waddengebied zichtbaar maken. Een landschap van water en klei. Vooraan deze stoet van ‘kleiwagens’ niemand minder dan de stille fanfare!
In vol ornaat, in mooie kostuums en voorzien van diverse ‘instrumenten’ marcheert de stille fanfare voorbij, zonder ook maar een noot te spelen. Het geheel voltrekt zich in totale stilte, op het ritmische geluid van de voetstappen van de fanfareleden na en de wielen van de kruiwagens.  Aan het hoofd de Markies-Generaal die als maître-tambour het gezelschap met vaste tred leidt. Waarheen is het korps op weg?