Buitendijkse terp in Blije officieel open voor publiek  

Zaterdagochtend 16 juli opende Lutz Jacobi, directeur van de Waddenvereniging, met Shantykoor De Slykstappers officieel de Terp fan de Takomst in Blije voor het publiek. Aansluitend droeg Vereniging Dorpsbelang Blije onder aanwezigheid van genodigden de terp over aan directeur Henk de Vries van It Fryske Gea. Als eigenaar van het natuurgebied Noard-Fryslân Bûtendyks is de natuurorganisatie na 16 juli 2022, samen met een afvaardiging uit de gemeenschap, ook beheerder van de Terp fan de Takomst. 

Veelzijdig openingsprogramma
Met yoga op de terp, een ontbijt voor bewoners, kweldertochten, toespraken en gesprekken over de toekomst van Blije werd de Terp fan de Takomst feestelijk geopend. Hoe gaan wij om met klimaatverandering, hoe kunnen we leven met de natuur? Podcastmaker Tracy Metz ging in gesprek hierover met o.a. Eveline de Smalen, Curator Werelderfgoedcentrum Waddenzee, en Eefke van de Wouw, ambassadeur milieu- en mensenrechten. 

Breng een bezoek
‘We zullen goed op de terp passen, tot zo ver in onze macht ligt natuurlijk, want nog altijd is de zee buitendijks de baas. Vanaf nu kunnen flora, fauna en bezoekers samen genieten van deze bijzondere plek‘, zo de Vries. Het hele jaar rond is de terp vanaf de dijk te zien. Buiten het broedseizoen, tussen 16 juli en 14 maart, is de terp ook van dichtbij te ervaren. Een onverhard pad van 1,2 kilometer leidt je van de Zeedijk door de kwelders naar de nieuwe terp. Vanaf 16 juli biedt It Fryske Gea wandel- en fietsexcursies met een gids aan. Meer informatie is te vinden op www.itfryskegea.nl/terp-fan-de-takomst

Friese Mienskip
Het idee van een dorpeling werd opgepikt door Sense of Place, die dit initiatief omarmdde. Samen met alle betrokkenen partijen is er een object ontstaan dat een bijdrage levert in de traditie van landschapskunst en daarmee aan de culturele, recreatieve en natuurlijke invulling van de Friese zeewering en het omringende landschap. Wendy Gooren van Sense of Place: ‘Met de realisatie van de Terp fan de Takomst is een langgekoesterde droom werkelijkheid geworden. Een parel in onze ketting van bijzondere plekken langs de Waddenkust en een unieke locatie waar je de magie van het gebied tot in je tenen voelt.’ De terp, ontworpen door kunstenaarscollectief Observatorium uit Rotterdam, wordt tijdens Arcadia in gebruik genomen, is onderdeel van de Sense of Place route en is verbonden met de fiets- en wandelroute vanaf de historische terp Hegebeintum.  

De handen ineen geslagen
Dit project is een samenwerking van de Vereniging Dorpsbelang Blije e.o. en de inwoners van Blije met Sense of Place, It Fryske Gea en het collectief Observatorium uit Rotterdam. Mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, Vitale Waddenkust, het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds/Fonds Laboratorio, het BPD cultuurfonds, de provincie Fryslan en de gemeente Noardeast-Fryslân.