Wierum

Een dorp met een unieke geschiedenis, grenzend aan de 130 km lange Waddendijk. Het is een dorp in een prachtig landschap met vele kwaliteiten.

Om de levendigheid van het dorp te versterken nam in 2016 een aantal inwoners van Wierum het initiatief om de mogelijkheden voor nieuwe recreatieve voorzieningen te verkennen. Er zijn veel ideeën gelanceerd, er is gebrainstormd, verkend en geschetst. Duidelijk wordt dat er een ruimtelijk element moet komen dat de kwaliteiten van Wierum zichtbaar maakt: de kwelder, het wad, de eindeloze zeedijk, de rust, het tij, de kleuren, het licht, de unieke geschiedenis en de verbinding met vaar- en wandelroutes in de regio. Er wordt contact gelegd met Ruud Reutelingsperger van Observatorium. Met als uiteindelijk resultaat de Kromme Horne!
De Wierumers zien met dit project een lang gekoesterde wens in vervulling gaan!

De Kromme Horne

Vanaf de zeedijk bij Wierum loopt straks een kromme 550 meter lange pier. Bezoekers kunnen wandelen over de pier, die grotendeels langs de oude pier loopt en deze beschermd tegen verder verval. Lopend boven het water en het slik en langs drie panoramische uitzicht- en verblijfsplekken ervaren ze de schoonheid van dit unieke landschap. Aan het eind ligt een sculptuur die oogt als een luchtspiegeling. Hier wordt het licht in een ruimte gevangen die bescherming biedt tegen wind en zon en die de mogelijkheid biedt het wad te ervaren. Licht, getijden, weidsheid, rust en ongelooflijke vergezichten. Bij de Kromme Horne komt alles bij elkaar!

Zie ook: dorpwierum en maatschap Observatorium verantwoordelijk voor het ontwerp!