Op vrijdag 30 augustus is het kunstwerk ‘Paardendobbe’ van Marcel van Luit officieel geopend. Het werk is te zien in de Ozingadobbe bij Marrum, de plek waar in 2006 een grote groep paarden ingesloten raakte door het zeewater na een zware storm op het Noarderleech. Het kunstwerk in de dobbe is onderdeel van de buitendijkse wandelroute Dobbepaarden, een initiatief van Sense of Place, It Fryske Gea en Doarpsbelang Marrum-Westernijtsjerk.

Verbinding tussen kunst, cultuur, natuur en bedrijfsleven
Sense of Place verbindt de kracht van kunst, cultuur, natuur en creativiteit om landschapsprojecten in het Waddengebied aan te jagen. Al die waarden komen terug in het kunstwerk achter de zeedijk bij Marrum, met recht een gezamenlijke inspanning van cultuur- en natuurorganisaties, cultuurfondsen, ondernemers en gemeente Noardeast-Fryslân. ‘We hebben hulp gekregen uit allerlei hoeken,’ aldus Wendy Gooren van Sense of Place. ‘Cultuurfondsen als De Versterking en Stichting Siebolt hebben een bijdrage toegekend, maar ook vanuit de paardenwereld hebben we financiële steun gekregen: zowel het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek (KFPS) als Stichting Faderpaard hebben bijgedragen aan het kunstwerk. We merkten dat het verhaal van de paarden van Marrum zich bij uitstek leent voor het leggen van de verbinding tussen natuur, cultuur en kunst. De gebeurtenis leeft nog steeds onder heel veel mensen, in Marrum maar ook ver daarbuiten.’

Foto: Siem Akkerman | fotografie

Feestelijke opening met subsidiënten, sponsoren en betrokkenen
Het kunstwerk in de paardendobbe werd eerder deze zomer geplaatst onder grote belangstelling van de lokale pers. De opening op 30 augustus was in de eerste plaats een feestelijke bijeenkomst voor subsidiënten, sponsoren en betrokkenen. Henk de Vries – directeur van gebiedsbeheerder It Fryske Gea – vertelde in zijn openingswoord over het buitendijkse landschap, de paarden die in 2006 zo tragisch kwamen vast te zitten op de rand van de dobbe en de bijzondere reddingsactie met zes lokale amazones. Een gebeurtenis die kunstenaar Marcel van Luit, verantwoordelijk van het ontwerp van het kunstwerk in de dobbe, treffend en kunstzinnig heeft weten te vatten in beeld.

Op de dag van de opening presenteerde kunstenaar Van Luit een limited edition van de afbeelding in de dobbe. Dit in samenwerking met sponsoren Wilcovak, ChromaLuxe, Epson en Neenah Coldenhove. Laatstgenoemde vertoonde tijdens de opening een making of video van het kunstwerk; technisch gezien een hele uitdaging, omdat het in het water ligt en landschappelijk is ingepast. We zijn blij dat we op de hulp van deze vakmensen konden rekenen.


Boven: Making of video door Neenah Coldenhove (door Reel Media) 

‘We hopen dat veel en vooral veel verschillende mensen plezier gaan beleven aan de wandelroute en het kunstwerk,’ zegt Wendy. ‘Van kunst- en cultuurminners tot paardenliefhebbers en van fervent Wadbezoeker tot mensen die voor het eerst buitendijks komen. En de Marrummers zelf natuurlijk; we hopen dat zij trots zijn op het resultaat en het gebied waarin zij wonen.’