Zondag 10 januari 2021 kregen wij het verdrietige nieuws te horen dat Joop Mulder, geestelijk vader en boegbeeld van Oerol en Sense of Place, niet meer onder ons is.

Sense of Place is dankzij zijn liefde en passie voor het Waddengebied ontstaan. Met de culturele landschapsprojecten langs de Waddenkust bracht hij mensen en verhalen samen om het landschap, de natuur en cultuur zichtbaar te maken voor een breder publiek.

Joop was een lieve man, met een enorme verbeeldingskracht. Authentiek, eigenzinnig met een grote bevlogenheid voor wat kunst, natuur en landschap verbindt. Zijn tomeloze energie, honderd-en-een ideeën en zijn betrokkenheid met alles en iedereen om hem heen zullen we vreselijk missen.

Hij heeft voor Terschelling, Fryslân, Nederland maar ook internationaal veel betekend voor het culturele landschap. Voor zijn inzet ontving hij belangrijke onderscheidingen, waaronder Officier in de Orde van Oranje-Nassau en Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres. Zonder Joop was er geen Oerol, was er geen Culturele Hoofdstad van Europa Leeuwarden-Fryslân 2018 en geen Sense of Place. Een culturele grootheid is er niet meer, maar zijn culturele erfenis blijft bestaan!

In memoriam
Voor iedereen die zijn of haar medeleven wil betuigen aan de nabestaanden van Joop of een herinnering wil delen is welkom om dat te doen via het condoleanceregister.

“Thou, nature, art my goddess. To thy law my services are bound.” – William Shakespeare

 

Portret Joop Mulder gemaakt door fotograaf Frank Ruiter.