Bildtstars en Eigenheimers | Noordoost-Friesland

Het fotoproject ‘Bildtstars en Eigenheimers’ trapte in november 2018 af met tien reusachtige portretfoto’s van lokale aardappelboeren langs de Waddenkust van Noordoost-Friesland. De portretten – gemaakt door fotograaf Linette Raven – krijgen voor tenminste vijf jaar een plek op boerderijdaken, muren en schuren midden in het landschap. Zo krijgen de aardappelboeren en hun families een gezicht. Welk verhaal willen zíj vertellen over het land dat zij bewerken? Over hun cultuur en hun leven? Ontdek het op locatie – met de kop in de wind en op eigen tempo – aan de hand van de beleefroute ‘Bildtstars en Eigenheimers’: een expeditie dwars door een uniek gebied.
In 2019 komen er in Friesland nog 10 portretten bij. Daarna breidt de route zich uit richting Groningen

Portretten in beeld en geluid
De beleefroute ‘Bildtstars en Eigenheimers’ is vanaf 28 november 2018 te downloaden via de gratis app Routes Friesland Style. De route gidst je langs tien monumentale foto-installaties die je perspectief op het landschap veranderen. Van ver turen de geportretteerde aardappelboeren over de velden. Wat drijft deze harde werkers? Beluister de audiobestanden in de app om meer te weten te komen over hun passie voor het land, het boerenleven en de aardappel. Infobordjes bij de verschillende boerderijen heten je welkom op het erf. De route start in Hallum en eindigt in Anjum. Op de fiets doe je er zo’n twee uur over, maar ook met de auto kun je de foto-installaties prima opzoeken en bewonderen.

De prachtige verhalen over de boeren zijn geschreven door Ellen Schat
Hoor hier 1 van de verhalen.

Bildtstars & Eigenheimers promo from Sense of Place on Vimeo.

Bildtstars & Eigenheimers lied van Jan de Vries

Aardappeleter ontmoet aardappelteler
Met ‘Bildtstars en Eigenheimers’ herstelt Sense of Place de relatie tussen aardappeleter en aardappelteler; plots staan lokale aardappelboeren oog in oog met het publiek en spelen ze de hoofdrol in hun eigen landschap. De tien portretten langs de Waddenkust van Noordoost-Friesland vormen slechts het begin van het project. In 2019 volgen nog veel meer blow-up portretten op verrassende locaties langs de Waddenkust van Friesland en Groningen. ‘Het landschap is de mensen en de mensen zijn het landschap’, aldus fotograaf Linette Raven. Je moet die mensen alleen nog even leren kennen. Want wie de boer niet kent… tja, die weet het niet!

Ga je mee op expeditie? Voortaan schep je niet alleen een frietje of een aardappel op je bord, maar ligt er ook een prachtig verhaal bij!

Locatie: Noordoost-Friesland
Te bezoeken vanaf: 28 november 2018
Routeapp: Routes Friesland Style

Bildtstars & Eigenheimers wordt mede mogelijk gemaakt door: